ontstaan Paardenmelkerij De Lage Wierde

Wat in 2002 begon als puur een hobby met twee paarden op het stukje land naast het woonhuis is 18 jaar later uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met duizenden klanten van over de hele wereld en met meerdere verkooppunten in Nederland en Duitsland.

Een uniek natuurproduct

In de provincie Groningen ligt het dorpje Wirdum waar de familie De Winter woont. Daar wordt gewerkt aan een uniek en gezond natuurproduct, namelijk paardenmelk. De paarden die de melk produceren, worden het hele jaar door verwend op de boerderij. De landelijke omgeving én de goede verzorging van de paarden geven de kans om deze gezonde drinkmelk te krijgen.

Het melken van paarden is een vak apart!

Meerdere keren per dag schuift de paardenmelker samen met het melkstel onder de merries. Niet langer dan een minuut neemt het in beslag om een merrie te melken. Na het melken wordt de melk zo snel mogelijk ingevroren. Dit bevordert de kwaliteit van paardenmelk. Het invriezen van de melk gebeurt na elke melkbeurt. 95% van de melk wordt gevriesdroogd en verwerkt tot paardenmelkproducten.

De aanleiding van het ontstaan van Paardenmelkerij De Lage Wierde

De aanleiding was het nichtje van Cor de Winter die kampte met ernstig huidklachten. Het nichtje van De Winter belde op met de vraag om melk van zijn paarden. Zij had op het programma Klokhuis gezien dat paardenmelk een gunstige invloed zou hebben op huidklachten. Zelf kampte ze met huidklachten zo ernstig dat ze speciale handschoentjes aan moest en zich schaamde voor haar lichaam en ze geen plezier meer had in het leven. De Winter heeft zich erin verdiept en is begonnen met het melken van zijn paarden. Het nichtje was na een jaar paardenmelk drinken geheel af van haar huidklachten. Voor De Winter reden genoeg om hier zijn bedrijf van te maken.

Er is in de afgelopen 18 jaar veel veranderd. In het begin verkocht De Lage Wierde enkel paardenmelk en wat stukjes zeep. Vandaag de dag heeft De Lage Wierde een eigen huidverzorgingsproductenlijn met producten als dag-en-nacht-crème, handcrème, shampoo, bad, – douchegel en lotion. Een aantal jaren gelden is er een eigen vriesdrooginstallatie aangeschaft welke van paardenmelk poeder en capsules maakt. Ook heeft De Lage Wierde sinds vijf jaar huidverzorgingsproducten speciaal ontwikkeld voor baby’s en kinderen.

onze gevriesdroogde paardenmelkproducten