Paardenmelk is een waardevolle voedingsbron

Paardenmelk lijkt qua samenstelling op melk van de mens. Het heeft een zoetige smaak doordat het veel lactose bevat. Daarnaast is de smaak heel zacht en een beetje waterachtig in vergelijking met koemelk. Paardenmelk bevat minder caseïne dan koemelk waardoor het beter verteerbaar is.

Ter vergelijking: De melk van de koe (rauw) bevat ruim 4% vet. De melk die je in de winkel koopt, bevat geen 4% vet meer. Een gedeelte van het vet is uit de melk gehaald, omdat de consument hier vaak niet van houdt. Vandaar dus ook de termen volle – (3,4%), halfvolle – (1,5%) en magere melk (0,5%). In paardenmelk (rauw) zit zeer weinig vet, ± 1% grotendeels onverzadigd.

Paardenmelk is zeer voedzaam!

Paardenmelk bevat de vitaminen A, B, B2, B6, B12, C en E, mineralen (ijzer, kalium, calcium en fosfor) en sporenelementen. Het heeft een laag eiwitgehalte en bevat weinig reservestoffen/afvalstoffen. Het eiwit in paardenmelk bestaat voor bijna de helft uit afweerstoffen albumine / globuline. Door de overeenkomst tussen paardenmelk en de melk van de mens is het een waardevolle voedingsbron.

 

Onze gevriesdroogde paardenmelkproducten